måndag 19 oktober 2009

Valpträff och höstmys

Det har återigen varit en superhelg. Dessutom härligt höstväder. Vi åkte upp till stugan efter jobbet i fredags och kom upp precis när det mörknat - sista biten kör man på en grusväg och sen svänger man ner mot stugan på en i princip obefintlig liten grusväg som inte heller är alltför bred - bara för att nästan framme upptäcka att ett träd fallit över vägen. Så det blev till att backa hela vägen upp igen i mörkret...något som bilen inte helt uppskattade för sedan dess så luktar den bränt...har förpestat hela garaget nu också tror jag. Nåväl, vi kom in på tomten från ett annat håll och kunde grilla burgare över öppen eld och fira in helgen med lite champagne (gott!) medan kaminen värmde upp stugan.


Skördetid


På lördag morgon körde matte och Yatzy iväg till Yngsjö för att vara med på valpträff. Det var valparna från N och O-kullarna som träffades. Tyvärr kunde Yatzys syster Fia inte komma så det var bara han från N-kullen (eftersom de bara var två i kullen) men det var desto fler från O-kullen - hela sju valpar med familjer var där! Ann hade gjort ett supertrevligt arrangemang och fick hjälp av Tobbe som har pappan (Hausse Utah - Kaxe) till O-kullen. Först var det lite valpbus nere på stranden (otroligt fint därnere) så alla valparna fick rasa av sig. Sedan demonstrerade Ann hur sök går till med Yatzys mamma 'Snäckan'. Ingen kunde missa hur roligt Snäckan tycker att det är med sök! Duktig vovva!

Därefter delades vi upp i två grupper där vi började med att få introduktion till spårträning med Tobbe. Tobbe har stor erfarenhet av hundträning så det var spännande att få höra hur han tänker när det gäller både spårinlärning och annat. Dagens övning gick främst ut på att se hur spårintresset var hos valparna och de som var helt gröna fick synretning för att komma igång. Några fick också näringsspår (korv) för att öka fokus lite. Yatzy fick ett 'vanligt' spår - dvs ungefär som vi brukar lägga men med bara ca 20 minuters liggtid. Det som var nytt var terrängen - härligt kuperad skogsmark som gjorde det spännade. Han jobbade bra, tog sina apporter (matte fick tipset att bli ännu gladare när han såg apporterna så hela skogen hörde nog när vi kom till slutet) och tycker att det är jättekul att spåra.

Efter en korvpaus var det dags för uppletandeövningar med Ann. Alla valpar jag såg tyckte att det var roligt att leta efter sina leksaker och behöll intresset ute i rutan. Yatzy kom i första skicket inte hela vägen ut i rutan utan fastnade i mitten där andra saker legat tidigare (detta visar att det är bra att ibland komma ihåg att träna i rutor där det legat saker på lite olika ställen till andra hundar) så vi gick ut och vindade in den och sen hämtade han den lätt. Andra skicket med en grej i andra hörnan gick finemang. Kul att se att samtliga valpar (som jag såg iallafall) höll sig innanför det vallade området (bortsett kanske från vid det som borde ha varit avlämnande av föremålen då de flesta tyckte att det var roligare att själv äga föremålet med förhoppning om att kanske publiken och mattar/hussar kanske kunde jaga dem...). Sist på dagen visade Tobbe hur man kan leka/kampa med sina hundar och tittade också på alla valpars kamplust. Yatzy tyckte att det var helt ok att busa med trasan och matte la lektipsen på minnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar