måndag 4 oktober 2010

Brukslägerhelg & hundträning

Gulle-Yatzen...
Måndag igen! Det har varit en intensiv hundhelg med massa träning! Min mobil har dessutom pajat så jag har känt mig lite avskuren från omvärlden...konstigt hur beroende man är av teknikens under...i slutet av denna veckan kommer den nya.

Helgen smygbörjade med underbart höstväder i fredags så Yatzy och matte passade på att ta en långpromenad i solen nere längs havet och sen ett ordentligt lydnadspass. Vi har ju en hel del att träna på och det är dags att höja kraven lite. Det är en fin balansgång man måste göra - speciellt nu när det känns som att snutteplutten är inne i en mognadsfas där koncentrationen kanske inte alltid är på topp... Så vi försöker träna korta pass och på välkända saker - men med kravet att det ska vara full koncentration...

SLO's läger startade på fredagkväll på en Scoutgård i Dörröd. Vi tog dock tillfället i akt och körde hemifrån ett par timmar tidigare för att hinna träna lite spår på Revinge. Trevligt nog så fick vi även med oss Ann och Tira (ja de andra vovvarna var med såklart också). Yatzy fick två kortare spår med bara en vinkel och jag tycker att det gick lite bättre än vad det brukar göra på fält, speciellt det andra spåret var riktigt fint (kanske gjorde det susen att han fått både lång rastrunda och lydnadspass innan...)

Yatzy och matte spårar

Tira och Ann spårar

Efter spårningen körde vi till Dörröd och mötte upp med de andra lägerdeltagarna. Installerade oss i rummen och hade en trevlig kväll med massa boxersnack. Delade rum med Ann och Yatzys favoritboxertjejer - blev lite varmt med två människor och massa hundar... Snäckan nannade gott i sängen och snacka om att den vovvan kan snarka...det var nog det högsta hundsnark jag någonsin hört :) Riktigt gott sov hon! Yatzen smög sig upp i sängen han också på morgonkvisten och tyckte att det var himla mysigt!
_
Efter frukosten på lördagmorgon startade en intensiv träningsdag. Vår grupp (bestående av matte & Yatzy, Roland & Roxie, Jessica & Kellie samt vår instruktör Micke) spenderade hela dagen i skogen i Fulltofta där det var riktigt trevliga marker. Micke drillade oss ordentligt. Vi började med att lägga ut varsitt kort spår och sedan varsitt appellspår. Sedan startade vi med att ta appellspåren när de legat strax under en timme. Det gick fint för alla - fick en hel del bra feedback på hantering av lina samt arbetet vid apporterna. Nästa spår - som var det kortare spåret tog vi när de legat drygt 2.5 timme. Såg också bra ut över lag för alla. Tänkte på att korta linan lite och verkligen läsa hunden och bara gå med när det var övertygande drag i linan och nos i backen.
_
Efter lunch var det återigen dags så då lade vi spår till varandra (undertecknad med magen slapp trampa spår här då instruktören och en medföljare erbjöd sig att trampa =)). Dessa spår blev riktigt spännande och rätt så kluriga. Spåren var betydligt längre och Yatzys spår gick genom väldigt varierande terräng - över flera bäckar, över kalhygge med mycket ris, genom en tät del av en energiskog, över stengärdsgårdar och slutligen genom lövskog. Spåret var sparsamt snitslat vilket passade mig perfekt - fick verkligen träna på att läsa min hund och känna hur det känns när vi är helt rätt. Och han löste det verkligen galant - mycket stolt matte!!!! Det var en del extrakoller vid varje terrängskifte men utan att tappa fokus. Härligt att se att han orkar även lite mer krävande spår - hade ändå en hel del krafter kvar att leka med bollen efter slutapporten.
_
Det var sen eftermiddag när vi var tillbaka på lägerplatsen, men vi samlade ändå ihop oss och avslutade dagens övningar med uppletande. Här lyckades vi kanske göra en onödigt svår ruta men varför ska man göra det lätt..? =) Rutan låg i bokskog med en sänka i mitten av baslinjen, en kulle i ena änden av rutan och ett stengärde som korsade den andra änden. Yatzen hade en del problem med att gå rakt men lyckades med lite hjälp få in sina grejer. Sen var det en välförtjänt middag! Och ömma fötter hade matte så det var skönt att äntligen bara få sitta ner och äta supergott!
_
På söndagsmorgonen städade vi stugan och sen bar det iväg för mer spårträning. Denna gång blev det återigen en utmaning. Jag gick ett medellångt spår till Yatzy på en upplöjd jordåker intill ett grustag och med endast ett fåtal grästuvor här och där. Rätt ordentlig vind var det också. Tänkte på att hålla igen linan och han spårade kanonfint - först såg han lite undrande ut när jag släppte på honom men när hjärnan kopplade så gick det finemang. Lite extrakollar i vinklarna men han löste det fint - så återigen en lyckad spårdag! Känns som att han går igång lite extra när det blir mer svårigheter och utmaningar. Vi avslutade lägerhelgen med uppletande och sen bar det av hem för ett långt bad och sen bara tokslappande i soffan resten av kvällen.... Tack Jessika och Erik (samt alla lägerdeltagare såklart!) för en mycket trevlig och välarrangerad helg!! (Fler lägerbilder finns på SLO's hemsida)
Lite fler bilder från fredagsmyset:


Blöt men söt...

Oktoberbad i Öresund...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar